Kuver C5 och dess utformning

kuvertTill och med mitten av 1800-talet fanns enbart handgjorda kuvert. Därefter fick två engelska män patent på en kuverttillverknings maskin

Kuvert C5 är det format en dubbelvikt a4:a får plats i. Kuvert med c5 format är ett av de mer använda kuverten. Anledningen till det är att många myndigheter använder sig av c5 kuvert. Då finns ofta två plast fönster på ena sidan om c5 kuvertet i det vänstra fönstret syns avsändaren och i det högra mottagarens adress. Brev med c5 format utsända av myndigheter och institutioner har ofta ett förtryckt porto då syns istället för ett frimärke en ruta där det står “porto betalt”. C5 kuvertet är som alla kuvert försett med en vikt klaff eller flik att stänga c5 kuvertet med. Klaffen är antigen självhäftande eller fukthäftande och går därför att limma igen vid försegling. Är c5 kuvertet fukthäftande stryks limmranden med fukt vid försegling.

För ett företag är det, vad gäller post, effektivitet som räknas. De försöker komma över såpass många kuvert som behövs. Stora företag har också ofta avtal med en och samma leverantör vilket gör att de får sina kuvert levererade i de format de beställt såsom kuvert i c5 format.