Shoppinggallerior

När man under ett och samma tak inrymmer flera olika butiker som innehar olika ägare och namn, så kallas detta för galleria. Detta blir som en gågata – shoppingstråk – men som är inomhus. Kravet för att kunna kallas för galleria är just detta – att butikerna sammanfogas under ett och samma tak, annars anses detta som ett köpcentrum. I ett köpcentrum behöver inte butikerna ligga under samma tak, eller vägg i vägg. De kan vara fristående byggnader som ligger nära varandra. I en galleria kan man hitta både större och mindre butiker, tillsammans med restauranger, caféer, frisörer etc.

Genom att använda sig utav ett gemensamt tak ger man kunden en tillgänglighet som gör platsen attraktiv. Man slipper att springa från byggnad till byggnad, utan allt finns inom rimligt avstånd under ett och samma tak. Detta gör även att kunderna inte påverkas av yttre faktorer så som vädret. En annan viktig del för att skapa en attraktiv galleria är placeringen och kommunikationen till den. För både de som åker kollektivt och de som åker bil, så är det viktigt att kunna nå platsen utan större omständigheter.

Att ingå i en galleria har både för- och nackdelar. Butikerna delar på kunderna och alla kämpar om deras uppmärksamhet. Konkurrensen blir på så sätt hård, fast samtidigt så lockar det mer för kunden att åka till en plats där de kan finna olika typer av shopping än att behöva åka till flera olika ställen.

Den största gallerian i Skandinavien är Nordstan i Göteborg. Detta är räknat på den totala arean och antal butiker. 37 miljoner besökte Nordstan under 2010, vilket var ett nytt rekord för gallerian. Byggnaden är utplacerad mitt i stan och är en sammansättning av åtta kvartershus med gångväg inomhus. I gallerian finns allt från kontor, butiker, matställen och banker som är uppdelade på fyra olika plan.

I London finns det kända Harrods, som är en av de första galleriorna som uppkom 1849 i stadsdelen Knightsbridge. Det är känt för sitt luxuösa utbud av varor från många av världens mest kända klädvarumärken. Harrods startade som en grönsakshandel, och har flera olika avdelningar med mat, te/kaffe och praliner m.m. En vanlig dag besöker omkring 35 000 Harrods 230 olika avdelningar av mat, kläder, kosmetik osv. I London öppnades ett mer urbant shoppingcenter den 14 september 2011, inför OS i London 2012. Detta center är numera det största i Europa.